Oproep Onderzoek: Enquête over hemispatiaal neglect in Vlaanderen

‘Aandacht’ is van fundamenteel belang voor elk aspect van onze cognitie: het stelt ons in staat om prioriteit te geven aan de informatie die  relevant is voor de uitvoering van onze taken en beïnvloedt wat we zien, denken, ons herinneren, doen en beslissen. Het is geen verrassing dat een verstoring van aandachtsprocessen tot de meest voorkomende en verwoestende neuropsychologisch gerelateerde veranderingen behoort. Het komt voor in 50 tot 90% van patiënten die een beroerte hebben gehad, en is geassocieerd met een slecht herstel.
De meest bekende en meest gediagnosticeerde aandoening van aandachtsprocessen als gevolg van een beroerte is hemispatiaal neglect, een stoornis in het richten van de aandacht aan de ruimte aan de tegenovergestelde kant van het hersenletsel. De vertaling van neurowetenschappelijk onderzoek in de klinische praktijk heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe diagnostische tests voor hemispatiaal neglect (met inbegrip van geautomatiseerde methoden) en nieuwe revalidatie strategieën voor herstel te promoten (met inbegrip van cognitieve training, niet-invasieve hersenstimulatie, farmacologische methoden). Het is echter onduidelijk of deze nieuwe benaderingen door klinische neuropsychologen in het veld gebruikt worden. Dit onderzoek is gericht op het inventariseren van de diagnostische tests en revalidatieprotocollen die gebruikt worden in Vlaanderen.

Voor deze studie zijn we op zoek naar neuropsychologen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten en logopedisten die instaan voor de diagnostiek en/of revalidatie van hemispatiaal neglect bij CVA patiënten. We vragen jullie om online een enquête in te vullen die max. 15 minuten in beslag neemt. Deelnemers maken een kans op een cadeaubon van Fnac ter waarde van 20 euro. 
 
Ga naar de enquête